IZBERI + POGLEJ


Ostal si na 1h 14m
Že ogledano

Okusi brez meja II. Od žita do kruha, 8. oddaja

Okusi brez meja II. - 8. oddaja
  • Sekcija: Oddaja
  • Žanr: Kulinarika, Dokumentarec
  • Video dostopen še: 257 dni

Zgodbo o kruhu vedno pišeta dva človeka – mlinar in pek. Tokrat bodo iskali skrivnost pravega hrustljavega kruha, ki človeštvo hrani že od nekdaj. Mlinarstvo je družinska tradicija mladega Blaža Košaka, ki se je umetnosti pridelave moke v družinskem lesenem mlinu učil že od svojega dedka, Andrej Gerželj pa na novo piše zgodbo svoje pekarne v prestolnici, kjer z ljubeznijo do priprave in peke prepriča še tako zahtevne stranke in ponavadi proda ves svoj kruh še pred koncem delovnega časa.

Ostal si na 1h 14m
Že ogledano

Okusi brez meja II. Diši po pregreti smetani, 7. oddaja

Okusi brez meja II. - 7. oddaja
  • Sekcija: Oddaja
  • Žanr: Kulinarika, Dokumentarec
  • Video dostopen še: 257 dni

Matevž se bo prepustil vonju in okusu pregrete smetane. Z vrhunskim kulinaričnim mojstrom Markom Pavčnikom jo mahneta proti odročni kmetiji nad Radečami k družini Korbar, kjer gospodinja Lidija iz domačega mleka izdeluje pregreto smetano, ki jo Marko uporablja v svojih specialitetah. Pri delu se preizkusita tudi sama in na koncu gospo Lidijo povabita na okusno večerjo na grad v Laškem.

Ostal si na 1h 14m
Že ogledano

Okusi brez meja II. Sveže ribe iz slovenskega morja, 6. oddaja

Okusi brez meja II. - 6. oddaja
  • Sekcija: Oddaja
  • Žanr: Kulinarika, Dokumentarec
  • Video dostopen še: 257 dni

Matevž Slokar bo pod drobnogled vzel ribe in drugo kulinarično bogastvo slovenskega morja. Zgodaj zjutraj se bosta s Tomažem Bevčičem odpravila na ribiško ladjo, kjer se bo v ribolovu preizkusil tudi Matevž. Med drugim bomo izvedeli, kako ribo očistiti, kako vemo, da je riba sveža, in kateri del ribe je najbolj slasten.

Ostal si na 1h 14m
Že ogledano

Okusi brez meja II. Lokalno in ekološko - iz kmetije na krožnik, 5. oddaja

Okusi brez meja II. - 5. oddaja
  • Sekcija: Oddaja
  • Žanr: Kulinarika, Dokumentarec
  • Video dostopen še: 257 dni

Matevža pot odnese na Gorenjsko po poteh uspešne zgodbe lokalne ekološko pridelane hrane s popolno sledljivostjo, na katero prisega kuharski mojster Tomaž Bolka. Na ekološki kmetiji prideluje tudi Tomažev prijatelj Primož Krišelj, ki je pred časom učiteljski poklic obesil na klin in se posvetil kmetovanju. Matevž tako spozna sproščen ritem življenja na kmetiji, ki deluje po načelih permakulture.

Ostal si na 1h 14m
Že ogledano

Okusi brez meja II. Ko kozji sir in kraški teran združita moči, 4. oddaja

Okusi brez meja II. - 4. oddaja
  • Sekcija: Oddaja
  • Žanr: Kulinarika, Dokumentarec
  • Video dostopen še: 257 dni

Matevž obišče prekaljenega kuharja s Krasa. Peter Patajac zagovarja lokalne sestavine in seveda tudi dobra vina. Ker je na njegovem jedilniku posebno mesto namenjeno prav kraškim specialitetam, pošlje Matevža po kozji sir k prijatelju Matjažu Žerjalu v Tomaj. Na svoji kmetiji Matjaž iz kozjega mleka prideluje zdrave sire aromatičnega okusa, pri njem pa je mogoče pokusiti tudi kozji sir z dodanim teranom.

Ostal si na 1h 14m
Že ogledano

Okusi brez meja II. V lovu za istrskimi šparglji, 3. oddaja

Okusi brez meja II. - 3. oddaja
  • Sekcija: Oddaja
  • Žanr: Kulinarika, Dokumentarec
  • Video dostopen še: 257 dni

Tradicionalna istrska kuhinja spomladi ne more mimo špargljev, zato se Matevž obrne na dolgoletnega lastnika prave istrske restavracije, gospoda Mirka Tomšiča, da mu razkrije skrivnosti lokalnih okusov. Pridruži se jima še strokovnjak za istrske jedi, zgodovinar Alberto Pucer, in skupaj se odpravijo nabirat užitne spomladanske rastline. Kljub strahu pred kačami se Matevž poda v lov za šparglji, a starih mačkov z izostrenim očesom se ne da kar tako dohajati.

Ostal si na 1h 14m
Že ogledano

Okusi brez meja II. Ribogojnica med dolenjskimi griči, 2. oddaja

Okusi brez meja II. - 2. oddaja
  • Sekcija: Oddaja
  • Žanr: Kulinarika, Dokumentarec
  • Video dostopen še: 257 dni

Pri ribji hrani radi pozabimo na sladkovodne ribe, pa še tu kaj več kot rečno postrv poznajo le redki. Matevž se bo podal na Dolenjsko, kjer mu bo kuhar Robert Gregorčič predstavil rečno ribogojnico pri Kostanjevici. Tam spoznata delo v ribogojnih bazenih in predelovalnem obratu ter se srečata s sulci, jesetri in somi. Za okusen zaključek dneva poskrbi Robert, Matevž pa dobi koristne nasvete tudi o tem, kako uživati v ribji hrani in manevrirati med skritimi koščicami v mesu.

Ostal si na 1h 14m
Že ogledano

Okusi brez meja II. Skrivnost prekmurske šunke, 1. oddaja

Okusi brez meja II. - 1. oddaja
  • Sekcija: Oddaja
  • Žanr: Kulinarika, Dokumentarec
  • Video dostopen še: 257 dni

Okusi brez meja se vračajo z 2. sezono oddaj, ki bodo v še bolj dokumentarno raziskovalnem formatu predstavljale slovensko lokalno hrano, način pridelave, njen izvor in tehnike uporabe. V prvi oddaji se bo voditelj Matevž Slokar odpravil v Prekmurje, kjer se bo v dneh pred veliko nočjo podal po poteh odkrivanja skrivnosti okusa prekmurske šunke. Gre za zapletene korake zorenja mesa, saj morajo ustrezati strogim predpisom, ker je prekmurska šunka eden redkih uradno zaščitenih slovenskih izdelkov.

Ostal si na 1h 14m
Že ogledano

Okusi brez meja 10. oddaja

Okusi brez meja - 10. oddaja
  • Sekcija: Oddaja
  • Žanr: Kulinarika, Dokumentarec
  • Video dostopen še: 469 dni

Matevž in Joe se vračata na Primorsko, vendar tokrat v njene severne predele. V Kobaridu se pridružita najbolj znani slovenski kuharski mojstrici Ani Roš, na odročni Banjški planoti pa se pri Silveriju in Jolandi Fabjan na njuni kmetiji posvetita učenju postopka izdelave sira. Pot ju tik pred koncem popelje na obalo. Pred slovesom si vzameta še nekaj časa in obudita spomine na vse, kar sta videla in doživela na svojem popotovanju po Sloveniji.

Ostal si na 1h 14m
Že ogledano

Okusi brez meja Štajerska, Savinjska dolina, 9. oddaja

Okusi brez meja - 9. oddaja
  • Sekcija: Oddaja
  • Žanr: Kulinarika, Dokumentarec
  • Video dostopen še: 469 dni

Med potepanjem po Štajerski Matevž in Joe okušata predvsem pijačo. Najprej jima kuhar Jakob Furman ob odličnem kosilu postreže z različnimi lokalnimi vini, nato se podata proti bližnjim konjiškim trtam in enolog Sašo Topolšek ju popelje v osrčje sodobne vinske kleti Zlatega Griča. Slovenci poleg vina z veseljem uživamo tudi ob kozarčku piva, zato se podata v Savinjsko dolino, kjer se z domačini pomerita v obiranju hmelja, v pivnici pa se spoznata s postopkom varjenja piva. Joe nam bo zaupal še recept za eno najbolj priljubljenih angleških jedi, ki vsebuje prav pivo.

Ostal si na 1h 14m
Že ogledano

Okusi brez meja Prekmurje, 8. oddaja

Okusi brez meja - 8. oddaja
  • Sekcija: Oddaja
  • Žanr: Kulinarika, Dokumentarec
  • Video dostopen še: 469 dni

Prekmurje ponuja marsikatero kulinarično zanimivost. Zato se Matevž in Joe odpravita prav tja. Za okusen uvod poskrbijo v družinski restavraciji Rajh, kjer tradicionalne jedi na krožnikih dobivajo sodobno podobo. Podkrepljena z odličnim kosilom, se odločita, da bosta zavihala rokave - na kmetiji Hodošček se naučita izdelovati domače krvavice, v oljarni Kocbek pa se preizkusita v izdelavi bučnega olja. Ker se po napornem delovnem dnevu prileže tudi dobra večerja, Joe poseže po lokalnih surovinah in pripravi novo specialiteto.

Ostal si na 1h 14m
Že ogledano

Okusi brez meja Dolenjska, Bela krajina, 7. oddaja

Okusi brez meja - 7. oddaja
  • Sekcija: Oddaja
  • Žanr: Kulinarika, Dokumentarec
  • Video dostopen še: 469 dni

Matevž in Joe se bosta tokrat odpravila na Dolenjsko in v Belo krajino. V svet dolenjskih kulinaričnih specialitet ju najprej popelje kosilo s tipičnimi domačimi jedmi. Po odličnem kosilu in mali učni uri slovenskih jezikovnih pasti nadaljujeta v Šentrupertu, kjer spoznata izdelovanje penine po tradicionalni metodi. V Beli krajini odkrivata, zakaj v Sloveniji za razliko od Anglije ne posegamo tako pogosto po ovčjem mesu. Na koncu nas čaka predstavitev recepta za pripravo okusnega jagenjčka v domačem ognjišču.

Ostal si na 1h 14m
Že ogledano

Okusi brez meja Vipavka dolina, 6. oddaja

Okusi brez meja - 6. oddaja
  • Sekcija: Oddaja
  • Žanr: Kulinarika, Dokumentarec
  • Video dostopen še: 469 dni

Tokrat Matevž odpelje Joea v domačo Vipavsko dolino. Najprej z odličnim kosilom prebudita svoje brbončice, nato pa je na vrsti obisk vinske kleti. Vinska kraljica Maja jima zaupa skrivnost ne belega, ne rdečega, ampak oranžnega vina. In ker Majin oče goji tudi skopljene peteline kopune, se Matevž in Joe preprosto ne moreta upreti skušnjavi, da ne bi enega vzela s seboj in pripravila odlično kosilo pod peko.

Ostal si na 1h 14m
Že ogledano

Okusi brez meja Goriška brda, 5. oddaja

Okusi brez meja - 5. oddaja
  • Sekcija: Oddaja
  • Žanr: Kulinarika, Dokumentarec
  • Video dostopen še: 469 dni

Matevž in Joe se v iskanju novih okusov napotita v sončna Goriška Brda. Pot ju najprej popelje k družini Klinec v Medano, kjer ju poleg odličnega domačega vina navduši tudi dovršena in raznolika kulinarika kuharskega mojstra Aleksa. Naslednji ju medse sprejmejo člani družine Drnovšček, ki na svojem posestvu poleg olivnega olja pridelujejo tudi breskve. Matevž in Joe se celo preizkusita v kuhanju domače breskove marmelade. Dan skleneta z obiskom lokalne pršutarne, kjer od blizu spoznata, kako zori pravi slovenski pršut. Vsa nepozabna doživetja in zanimivi okusi pa Joeja ob koncu oddaje napeljejo k izbiri še ene nenavadne kombinacije za pod zob.

Ostal si na 1h 14m
Že ogledano

Okusi brez meja Ljubljana, 4. oddaja

Okusi brez meja - 4. oddaja
  • Sekcija: Oddaja
  • Žanr: Kulinarika, Dokumentarec
  • Video dostopen še: 469 dni

Ker si Joe kot velik ljubitelj dobre ulične hrane želi spoznati, kaj zanimivega na tem področju ponujamo v Sloveniji, ga Matevž popelje na pot spoznavanja specialitet ljubljanskih ulic. Svoje raziskovanje začneta v kiosku Hood Burgerja, kjer si po obisku zabave na prostem ob kozarcu piva privoščita klasičen burger. Navdušena nad tamkajšnjo ponudbo se v iskanju novih okusov podata proti ljubljanski tržnici na Odprto kuhno, tedenski festival ulične prehrane. A Matevž za Joea pripravlja še eno presenečenje – čisto pravi horse burger, nad katerim se Ljubljančani navdušujejo že vrsto let. Po ogledu mesnice Krušič, kjer pripravljajo meso za hamburger Hot Horse, je Joe odločen, da tudi sam pripravi svoj burger.

Ostal si na 1h 14m
Že ogledano

Okusi brez meja Gorenjska, 3. oddaja

Okusi brez meja - 3. oddaja
  • Sekcija: Oddaja
  • Žanr: Kulinarika, Dokumentarec
  • Video dostopen še: 469 dni

Tokrat Matevž in Joe spoznavata specialitete Gorenjske. Njuna pot se začne v majhnem ljubljanskem lokalu Klobasarna, kjer pokusita kranjsko klobaso v obliki hitre ulične hrane. Pot ju nato popelje v Selo pri Bledu, kjer poizkusita prvovrsten med. Nadaljujeta proti Cerknem, kjer se tudi sama poskusita v izdelovanju kranjskih klobas. Če se morda na prvi pogled zdi, da sta med in kranjska klobasa jedi, ki ju težko združimo na istem krožniku, nam Joe na koncu dokaže, kako zelo okusna je lahko ta nenavadna kombinacija.

Ostal si na 1h 14m
Že ogledano

Okusi brez meja Primorska, Istra, 2. oddaja

Okusi brez meja - 2. oddaja
  • Sekcija: Oddaja
  • Žanr: Kulinarika, Dokumentarec
  • Video dostopen še: 469 dni

Matevž in Joe se bosta podala po manj poznanih poteh Primorske in Istre. Okusno kosilo prebudi njuno zanimanje za hrano in surovine, ki izvirajo iz istrskih gozdov. Najprej se pod budnim očesom gospoda Ivana Ratoše in njegovih štirih psov preizkusita v iskanju dragocenih tartufov. Ker se k tartufom odlično poda divjačina, ju pot popelje tudi k lovski bratovščini. Za enakovredno druženje z lovci pa morata najprej osvojiti nekaj strelskega znanja. Dan skleneta s pripravo popečenega sendviča, polnega dobrot gozda.

Ostal si na 1h 14m
Že ogledano

Okusi brez meja Obala, 1. oddaja

Okusi brez meja - 1. oddaja
  • Sekcija: Oddaja
  • Žanr: Kulinarika, Dokumentarec
  • Video dostopen še: 469 dni

V oddaji bomo spremljali prijatelja Matevža Slokarja in priznanega angleškega kuharja Joea Greya na potepanjih po Sloveniji. V prvi oddaji ju pot popelje na slovensko obalo, kjer odkrivata darove morja in sonca. Po razvajanju brbončic v Casi del Sal se med solnimi polji Piranskih solin spoznata s tradicionalnimi postopki pridelave soli. S čolnom se popeljeta med valove in v bazenih ribogojnice odkrivata najbolj cenjene brancine na svetu. Pod vtisi celotnega dneva Joe dobi idejo za pripravo sveže ribje solate.