Pripravljam, prosim počakaj...
Pridružite se Metki in Tini, ki bosta v tokratni oddaji praznično razpoloženi. Velika noč je pred vrati in čas je, da pripravita dekoracijo ter poskrbita za okusno in zdravo pojedino z domačega vrta. Seveda brez aromatičnega pehtrana in pikantnega hrena v tem času ne gre. Vrtičkarici nam bosta zaupali še, kako pridelati hren, da ga nikoli ne zmanjka ne za pojedine ne za domačo lekarno.
Metka je strastna vrtnarka skoraj štiri desetletja in svojo ljubezen do vrta je prenesla tudi na hčerko Tino. V prvi oddaji se bosta ukvarjali z vzgojo paradižnika. Paradižnik je toplotno zelo zahtevna rastlina, saj potrebuje veliko sonca in toplote. Letošnje poletje ni bilo najbolj idealno za pridelavo paradižnika, saj sta dež in hladno vreme idealna kombinacija za razvoj plesni in drugih glivičnih okužb. Bomo videli, kako se bosta s to nadlogo spopadli Metka in Tina.
Vrtičkarici Tina in Metka se bosta tokrat posvetili papriki in pekočim poslasticam - čilijem. Predstavili bosta, kako jih vzgojiti in kako se po potrebi pred njimi tudi zaščititi. Naredili bosta domač kajenski poper in nas naučili, kako si lahko sami naredimo imunal iz ameriškega slamnika.
Tina in Metka ne poznata kosila brez velike sklede solate, ki jo imata pogosto kar za samostojen obrok. Na svojem vrtu si nabereta motovilec, radič, endivijo, zimsko solato, blitvo. Poznate travniško kislico? Voditeljici jo gojita kar na vrtu in jo dodajata k solatam. Gledalke, ki imajo rade domačo kozmetiko, si bodo lahko po Metkinem receptu pripravile naravni ognjičev odstranjevalec za ličila.
Tikva, buča, kurbus, misirača, belokorka, cuka, ... Zvedeli bomo, kaj se skriva za temi imeni in se rado ženi. Bučni plodovi veljajo za okusno hrano, zato bosta Metka in Tina spekli zdrave in okusne bučne piškote in naredili hranilno bučno masko za obraz. Poleg tega si bosta pred makro objektivom drznili združiti moške in ženske cvetove.
Tokrat se bodo posvetili fižolu. Veliki, mali, dolgi, kratki, okrogel, debel, natičniki, počepinci, preklarji, pritličniki, ... vse to so vrste fižola. Metka in Tina nam bosta nazorno pokazali, kako fižol vzgojiti in kako ga zaščititi pred škodljivci. Koristni bodo tudi nasveti, kako fižol uporabiti in ga vložiti.
Na Metkinem in Tininem vrtičku raste nekaj iz Južne Amerike po imenu 'achocha', kar nam bosta podrobneje predstavili. Poleg tega nas bosta naučili, da na vrtu živijo številne pomembne in koristne živali, in prav je, da jih sprejmemo za dobre sosede. Sami sta nekaterim od njih celo gostoljubno zgradili dom. Poučili nas bosta tudi o številnih zeliščih na vrtu, ki jih nato uporabljamo čez zimo.
Na naših vrtičkih se skriva več vrst deževnikov, ki imajo različne vloge. Pokazali bodo, da se lahko sladkamo tudi na zdrav način. Stevija je sladilo, ki ne redi, nima kalorij in ne dviguje krvnega sladkorja. Voditeljici Metka in Tina bosta naredili domač čokoladno-orehov namaz, kotalili pa bosta tudi orehe.
Tokrat se bodo posvetili pridelavi domačega jabolčnega kisa, saj se izdelave lahko loti vsak, če ima le željo in voljo. Seznanili nas bodo s slovenskimi avtohtonimi sortami česna. Voditeljici Metka in Tina pa nam bosta povedali tudi, kaj imata skupnega slon in česen.
Zaradi zelenjadnice so v Metkini kuhinji plavalna očala. Saj veste, k čemu nas pripravi čebula. Vendar pa čebula ni samo dodatek k pleskavici ali čevapčičem, Metka in Tina jo uporabljata tudi za boj proti nadležnemu kašlju in pokazali nam bosta, kako to pripravita. Posejali bosta tudi bob, ki je hranljiva stročnica, na katero smo kar malo pozabili.
Voditeljici Metka in Tina bosta postregli z vrsto uporabnih idej za božične praznike. Obe obožujeta adventni čas. Povedali nam bosta, kje se pri božični zvezdi skriva cvet in kako bo naš dom praznično okrašen. Postregli bosta tudi z imenitno idejo za darilo, in sicer, kako pripraviti čaj, ki se ga ne popije, ampak poje.
Za dober pridelek potrebujemo zdrave, močne in odporne sadike. Vzgoja domačih sadik pa je enostavnejša, kot si večina predstavlja, kar nam bosta voditeljici Metka in Tina Ternjak tudi pokazali. Ingver, agrumi, cimet pa so sestavine Tinine vitaminske bombe, ki prežene še tako nadležen prehlad.
Sanje o lepem vrtu si Metka in Tina uresničita s sajenjem zdravilnih in uporabnih grmovnic, ki ju pomladi razveseljujejo s čudovitimi cvetovi, jeseni pa z okusnimi plodovi. V njuni hiši pomlad tradicionalno označujejo prečudovite primule. Tina nam bo razkrila, zakaj je to njena najljubša roža.
Težko je razumeti, zakaj gre listje nekaterim ljudem tako na živce, da ga zažigajo in vozijo na odpad. Listje je zelo uporabno, kar nam bosta razložili in pokazali tudi Tina in Metka. Poleg tega bosta popestrili naš jedilnik z nečim zelenim, nežnim, skromnim in zanimivega okusa – s krešo. Zvedeli bomo tudi, kako si z zelišči pomagati proti stresu in pomladanski utrujenosti.
Tokrat nas bodo podučili, da na vrtu ne gre brez komposta, saj nam ta pridno pomaga, da se na koncu razveselimo kakovostnih pridelkov. Kako kompost naredimo doma, kaj spada vanj in kaj ne, bosta nazorno predstavili voditeljici Metka in Tina. Pripravili bosta tudi okusno, dišečo kavo, ki jo bosta skuhali iz regrata! Ne verjamete?
Brez semena ni življenja! Poskrbite za lastno zalogo semen in vedno boste vedeli, kaj raste na vašem vrtičku. Začnite z enostavnim fižolom in baziliko. Voditeljici Metka in Tina bosta naredili semenske bombe in naskrivaj podarili življenje mestnim urbanim kotičkom.
Oddaja Vrtičkanje ni samo za vrtičkarje, ki imajo velike vrtove. Metka in Tina bosta pokazali, da se da vrtnariti tudi na balkonu. Preizkusili bosta tudi, kako se na vrtu obnese zastirka iz ovčje volne. Vzgajali bosta mikrozelenjavo, iz katere lahko pripravite večerjo kot v prestižnih francoskih restavracijah.
Metka in Tina odkrijeta, da v njunem rastlinjaku po zimskem odmoru vlada pravi kaos. Predano se lotita pospravljanja in načrtujeta pomladanska opravila na vrtičku. Med tem nam bosta nadzorno predstavili, kaj je kolobarjenje in zakaj je tako pomembno. Da bodo vrtičkaste roke negovane, bo Metka pokazala pripravo čistila, maske in kreme po svojem domačem receptu.
V vetrovnem vremenu se Metka in Tina lotita razmnoževanja, omejevanja in sajenja eksotične rastline, ki jo obožujejo pande. Iz bambusa naredita bambusove zvončke, ki odganjajo zle duhove. Razjasnili pa bosta tudi vse nejasnosti okoli rastline, ki ima veliko imen – od koromača, janeža, komarčka, koprca, vrtnega janeža, sladkega janeža, do italijanskega ali francoskega janeža.
Metka in Tina sta se odločili, da bosta z gledalci skupaj nabrali čemaž in seveda s tem razkrili svoje skrito mesto, kjer vsako leto nabirata to koristno rastlino. Še več, iz njega bosta pripravili tudi čemažev pesto. Metkina strast pa ni samo vrt, ampak tudi rože na balkonu.
Čas je za presajanje sadik toploljubih rastlin na prosto. Metka in Tina nam bosta pokazali, kako poskrbeti za vrt, poln paradižnika, paprike, bučk in kumaric. Rdeče, okrogle, majhne in hrustljave - tudi redkvice so pomladni užitek vsakega vrtičkarja.
Yacon in topinambur sta posebni rastlini, ki prihajata iz Južne Amerike, zelo enostavno pa ju je vzgojiti tudi pri nas, kjer odlično uspevata. Tako yacon kot topinambur sta sorodnika sončnice, njuni gomolji pa so zdrava in okusna poslastica. Obe rastlini rasteta tudi na Metkinem in Tininem vrtu, zato nam ju bosta podrobno predstavili.
Pisane solate najdemo na vsakem vrtičku. Kristalke, maslenke, stožčaste solate in rezivke, za vsak okus se najde kaj. Za tiste, ki nimajo vrtička, pa bosta Metka in Tina predstavili odlično idejo, kako solato vzgojiti kar v plastenkah. Razkrili nam bosta tudi, da tobak ni samo za kajenje, ampak je lahko prelepa okrasna rastlina na vrtu, iz katere lahko pripravimo škropivo.
Tokrat bo govora o grahu, saj brez njega na Metkinem in Tininem vrtu ne gre, pa naj bo okrogli, nagubani, sladkorni. Okusne grahove poganjke si lahko vzgojite kar v zabojčku, kar je zelo priročno za tiste, ki nimajo vrtička. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji cvetlic, saj je šopek iz grahorja zares nekaj posebnega.
Tokrat bomo izvedeli, katere rastline so medovite. Metka in Tina se bosta odpravili na obisk k čebelarju Marku, ki pozna skoraj vse skrivnosti čebel. Skupaj bomo spoznali, da so čebele mirne žuželke, ki nas pridno zalagajo s številnimi medenimi dobrotami. Marko bo z gledalci podelil tudi svoj recept za penečo medico.
Vrtičkarici Metka in Tina se bosta odpravili k prijateljem na Primorsko, kjer se bosta podučili o istrski artičoki. Ta dragocena restlina je zelo zdravilna in je prava kulinarična poslastica, a je vse premalo poznana. Poleg tega nam bosta voditeljici namignili, kako v kuhinji vsakodnevno uporabiti grobo morsko sol.
Vrtičkarici Metka in Tina se vračata z novimi oddajami, v katerih bosta odkrivali še neodkrite zdrave vrtičkaste trike in jih kronali v svoji inovativni kuhinji in kozmetični delavnici. Predvsem pa bosta v teh hladnih dneh prinesli obilo sonca. V prvi oddaji obiščeta prijatelje na Primorskem in se podata med sončne sadeže – kakije. Da bo še bolj pravljično, njun vrt obiščejo igrivi vrtni škratki.
Metka in Tina na vrtu izbereta kotiček, kjer bo zrasla visoka greda. Spoznali boste tudi Metkino najljubšo čebulico – viteško zvezdo oziroma amarilis, ki ima res veličastne cvetove. Spomnili vas bosta na bližajoči praznik, da ne boste pozabili na vaše žene.
Obožujete borovnice? Pri Metki in Tini jih vedno zmanjka, zato se po navdih odpravita k prijateljem na Pohorje v borovničevo deželo, da jih doma še nekaj dodatno posadita. Pripravili bosta tudi krompir za sajenje in naredili označevalnike, ki polepšajo vsak vrtiček.
Tokrat bo v oddaji Vrtičkanje prevladovala zelena barva. Metka in Tina bosta poskrbeli za zeleno vrtno preprogo – travo. Vrtiček pa marsikdaj ni pogoj, da si sami pridelamo okusne plodove in zelenjavo. Prav vsak si lahko pridela recimo kalčke, odlične pomladanske vitamine vseh možnih barv in okusov.
Vrtičkarici Metka in Tina bosta tokrat peli slavo posebni rastlini, ki je za marsikoga nadležen plevel. Toda koprive je prav uporabno imeti pri roki tako za vrtiček, kot tudi v kuhinji. Metka in Tina se pogumno lotita tudi spopada s polži, ki se jim zadnje čase uspe izmakniti redkokateri vrtičkar.
Metka in Tina bosta v tokratni oddaji res pridno delali na vrtu, posvetili pa se bosta hudičevi zeli oziroma krompirju. Manjkalo ne bo niti umetniško ustvarjanje za celo družino. Po napornem dnevu pa si vrtičkarici privoščita še večerno razvajanje z masažnimi ploščicami.
Tokrat se bodo marsikomu cedile sline, saj bosta vrtičkarici Metka in Tina pripravili piknik s prav posebnimi dobrotami, med katerimi pa bo glavno besedo imela špinača. Metka bo tudi pokazala, kako pripraviti okrogle šopke.
Posvetili se bodo zanimivi zelenjadnici, ki jo pridelujemo zaradi užitne rože. Cvetače so prave lepotice različnih barv in oblik, v Sloveniji pa imamo tudi takšno, ki prebiva v morju. Metka in Tina bosta predstavili tudi mesnate rastline, ki domove varujejo pred grmenjem in uroki.
V tokratni oddaji naši vrtičkarici občudujeta princeso med grmovnicami – čudovito hortenzijo. Tina pa obožuje še zelenjadnico, ki v vročih poletnih dneh na naše krožnike prinese pravo osvežitev. Brez kumar na vrtu pač ne gre, pa če se odločite za klasične ali kakšne bolj posebne sorte. In če kumar zraste preveč, brez skrbi, Metka in Tina bosta izdali tudi poseben recept za vlaganje.
Metka in Tina bosta tokrat navdušili z dvema nekoliko pozabljenima, a zelo starima rastlinama. Na njunem vrtu raste čudežni listni ohrovt, iz katerega bosta pripravili zdrave in okusne prigrizke. Odpravili se bosta tudi na Primorsko, kjer se bosta založili z žižolami in iz njih pripravili odlično žganje.
Vrtičkarici bosta med drugim občudovali svetleče in pisane plodove na jajčevcih. Prav tako bosta razkrili, da dišeče mete na vrtu niso samo za okras. Metka in Tina bosta namreč poskrbeli za sladko razvajanje iz tega čudovitega zelišča. Gledalci pa bodo izvedeli tudi, kaj so to metončki.
Skupaj z Metko in Tino se bomo odpravili nabirat bezeg, poleg pa dobili še koristen nasvet, kako speči okusne bezgove palačinke. Tina je zelo navdušena nad eno najbolj razširjenih zelenjadnic pri nas - korenčkom. Ljubezen do korenčka pa gojijo tudi njeni puhasti gosti.
Metka in Tina se težko upreta tradiciji, zato pri njiju rasteta tudi lipa in murva. Murvini plodovi poskrbijo za zdravo sladkanje, lipa pa poskrbi, da je domača zeliščna lekarna polna. Vrtičkarici bosta pripravili zdravilne zeliščne karamele in izdali poseben recept za sproščanje v naravi.
Vrtičkarici se tokrat odpravita k prijateljem na Obalo. Obe navdušenki nad oljkami uživata v prav vseh opravilih, da prideta do olivnega olja, brez katerega v njuni kuhinji ne gre. Pa naj gre za prehrano, zdravilno uporabo ali kozmetiko, zato iz njega pripravita čudovite macerate.
V zadnji oddaji sezone imata vrtičkarici Metka in Tina zares veliko dela. Metka pričakuje goste in Tina ji kot pomočnik priskoči na pomoč. Z novo kosilnico se loti trave in nabere maline za božansko sladico – malinino dobroto. Skupaj izdelata romantične lučke in pripravita vse za večerni družinski piknik.
Vrtičkarici Metka in Tina se vračata z novimi oddajami, v katerih bosta gledalcem predstavili rastline, ki so stalnica na naših vrtovih, pa tudi bolj eksotične, kot so fizalis, ingver, pepino in šparglji. Kaj nas čaka v prvi oddaji? Odpravili se bosta po nakup semen kapusnic in pripravili domače sadike zgodnjega zelja, cvetače in kolerabice. Poskrbeli bosta tudi za ptičke in jim pripravili pogače iz domačih sončničnih semen. Ptice obožujeta, saj s svojimi čudovitimi rumenimi glavicami vsako leto lepšajo njun vrtiček.
Metka in Tina se že pridno pripravljata na pomladne dni, ko ju na vrtu čaka obilica dela. Ne bosta brkljali samo po rastlinjaku, posvetili se bosta tudi rastlini, ki je slovela že v starem Rimu. To je peteršilj, najbolj uporabljena začimba v evropski kuhinji. Za vse, ki že nestrpno čakate, da ga boste posejali, bosta pokazali, kako lahko prelisičite zimo in peteršilj posejete nekoliko prej. Pripravili bosta tudi odlični domači shranek, ki ne sme manjkati v nobeni kuhinji.
Poznate fizalis? Na Metkinem in Tininem vrtu raste tudi ta zanimiva eksotična rastlina. Njeni zlati plodovi so kot nalašč, da se iz njih pripravi okusna in zdrava malica. Poleg malice se bosta vrtičkarici posvetili tudi skromnim sobnim vijolicam, ki so ena najbolj priljubljenih sobnih rastlin. Skupaj z otroci iz sosednjega vrtca pa bosta pripravili zelene možice z užitno frizuro.
Tokrat bo v oddaji Vrtičkanje vse zeleno. Metka in Tina bosta poskrbeli za zeleno različnih vrst – gomoljno, listno in stebelno. Zelen in osvežujoč bo tudi napitek, ki ga bosta pripravili iz zdravilnega boreča. S koristnimi nasveti bosta poskrbeli tudi za tiste, ki so brez vrtička. Pripravili bosta uporaben in okusen nasad v posodi, ki je odličen način, da porabite čebulo ali česen, ki sta začela poganjati.
Vrtičkarici se bosta tokrat posvetili skromni zelenjadnici, ki poskrbi za pomladne vitamine. Hrustljava kolerabica najbolje tekne Metki in Tini kar sveža, direktno iz gredice. Podrobneje bosta predstavili tudi kapucinke, ki so nepogrešljive na njunem vrtičku. Ne samo, da so čudovite cvetlice, odganjajo tudi številne škodljivce. Cvetovi so prava kulinarična poslastica, iz semen pa lahko pripravimo okusen shranek, ki nadomesti kapre.
Vrtičkarici Metka in Tina bosta poskrbeli, da se nam bodo cedile sline ob njuni osvežilni in slastni sladici, kjer bodo v glavni vlogi jagode. Podali se bosta tudi na obisk k prijateljici Mojci v Šempas. Dekleta bodo skupaj pripravila koristne nasvete o razmnoževanju te slastne rastline, katere sadeže obožujejo tako mladi kot stari.
Metka in Tina uživata ob nepozabnem vonju in čudovitih barvah skromne rastline z neverjetno močjo. Govora je o priljubljeni sivki. S pomočjo prijateljice Mojce na Krasu raziskujeta to zanimivo dišavnico in pokažeta tudi, kako skrbeti zanjo. Sivka je nepogrešljiva tudi v kulinaričnih dobrotah. Tako si vrtičkarici ob koncu dneva pripravita domač sivkin sladoled.
Vrtičkarici se bosta tokrat posvetili delikatesni zelenjadnici, ki jo pridelujemo zaradi nežnih poganjkov. Odpravita se v neokrnjeno naravo na obisk k prijateljema Bernardi in Petru, ki z ljubeznijo pridelujeta okusne šparglje. Če vas rado na vrtu kaj piči, ali ste nerodni in se velikokrat opečete, boste spoznali še eno zanimivo rastlino, ki ne sme manjkati na vašem vrtičku.
Vrtičkarici bosta občudovali princeso med balkonskimi rožami - čudovito pelargonijo. Posvetili se bosta tudo pikantnim korenikam, ki jih veliko uporabljamo in so zelo zdravilne. Ali ste vedeli, da lahko pridelate ingver tudi doma, kljub temu, da pri nas velja za eksotično rastlino?
Vrtičkarici se tokrat odpravita v pravo kraljestvo lubenic – v Prlekijo. Ta okusna poletna osvežitev jima vedno pričara nasmeh na obraz, zato se z lubenicami do sitega posladkata. Metka in Tina pa pripravita tudi osvežilno pijačo – bozo. Gre za zdravo, fermentirano pijačo, ki jo lahko pripravite kar doma.
Vrtičkarji radi poskušajo kaj novega in brskajo za kakšnimi zanimivimi rastlinami. Na Metkinem in Tininem vrtu je rastlo že kar nekaj eksotičnih rastlin – malabarska špinača, artičoka, sladki krompir, jakon, topinambur, ingver, okra in še marsikaj drugega. Tokrat pa bosta s prijateljico Anko raziskovali, katera rastlina se skriva za simpatičnim imenom pepino.
Metko in Tino tokrat na vrtu čaka veliko dela, zato si pripravita malico, ki jo bosta odnesli s seboj – okusno solato v kozarcu. Takšna zdrava malica je koristna tako za delo na vrtu kot tudi v službi. Vrtičkarici na vrtu posejeta poletno solato za obilico domačih vitaminov ter pripravita cvetočo, dišečo in užitno zasaditev za balkon. Pokazali bosta tudi, kako si pridelata domača semena solate.
Rdeča pesa je ena izmed tistih vitaminsko-mineralnih bomb, ki nikoli ne manjka na vrtu naših vrtičkaric. Težko se upreta čudovitim rdečim korenom z zemeljskim okusom in nežnimi listki, s katerimi popestrita solate, zato jo vsako leto pridelata veliko. Z gledalci bosta delili tudi recept za božanski namaz.
Metka in Tina se bosta tokrat posvetili zdravilni rastlini, ki jo vsi poznamo – kamilici. Iz njih bosta pripravili hranljivo mazilo, ki je pravi balzam za vrtičkarske roke. Dišeče kamilice so nepogrešljive tudi v domači lekarni. Posadili bosta še mini paprike, ki jih Tina obožuje, zato jo bo Metka razvajala z mini prigrizkom.
Vrtičkarici Metka in Tina se odpravita k prijateljem na Obalo, da bi se do sitega najedli slastnih fig. Za dišečo oddajo bo poskrbela tudi mediteranska zdravilna rastlina s poetičnim imenom – morska rosa. Obe sestavini porabita tudi pri pripravi dobrot za pravi morski piknik, ki ga poleg okusne hrane popestri še čudovit razgled.
Vrtičkarici Metka in Tina se vračata z novimi oddajami 5. sezone. Metka je strastna vrtnarka že štiri desetletja in svojo ljubezen do vrta je prenesla tudi na hčerko Tino. Strokovno podkovani voditeljici z veliko ljubezni sadita, sejeta, shranjujeta semena in ekološko vrtnarita. V teh hladnih dneh imata že polne roke dela, saj pripravljata setveno gredo iz recikliranih oken. Pomlad bosta pričarali z dišečimi hijacintami in predstavili zanimivega velikana iz družine čebulnic, ki ga lahko na vrtu pridelujete in pobirate celo leto. Družbo jima bo tako delal manj cenjen, vendar še kako dragocen por.
Vrtičkarici bosta tokrat gledalke in gledalce seznanili s črnimi žogicami, katere so njuno skrivno orožje v borbi z virusi in bacili, ki v zadnjih mesecih kar letajo okoli nas. Črna redkev je nepogrešljiva tako v domači lekarni kot na naših krožnikih. Je enostavna za pridelavo in se odlično skladišči. Oddajo bodo popestrili še okrasni ameriški slamniki čudovitih barv, ki Metki in Tini krasijo gredice, vrtičkarjem pred malimi zasloni pa bodo prinesli sonce.
Poznate sladki krompir oz. batato? Na vrtu Metke in Tine boste našli tudi to zanimivo in eksotično rastlino. Iz vršičkov bosta vrtičkarici pripravili okusno malico, iz gomoljev pa batatine kroglice za vsak okus, pri čemer jima bo pomagala prijateljica Anke iz Prlekije. Metka in Tina se bosta posvetili tudi kalanhojam, ki so idealne cvetoče lončnice za naše ogrevane domove.
Tokrat bo v oddaji Vrtičkanje kraljevala mlada čebula, ki je ena prvih zgodnje pomladnih zelenjadnic iz domačega vrta. Je odlično živilo in jo lahko pridelujemo čez celo leto na gredicah ali v loncih. Metka in Tina se bosta posvetili tudi zveriženim gomoljem begonij in jih z ljubeznijo vzgojili v cvetoče lepotice, ki bodo letošnje poletje krasile njun balkon skupaj z ostalim balkonskim cvetjem.
Oddaja Vrtičkanje bo namenjena priljubljenim vrtnicam. Metka in Tina se bosta odpravili na obisk v botanični vrt k prijateljici Meti, ki ju bo popeljala po cvetočem rozariju in ju seznanila z različnimi vrstami vrtnic, med katerimi najdemo dve, ki sta bili požlahtnjeni v Sloveniji. Vrtičkarici nam bosta predstavili še listni česen oz. kitajski drobnjak, ki bo očaral vse, katerim je aroma klasičnega česna premočna, in tiste, ki nimajo veliko prostora ali pa vrtičkajo v posodah.
Pridružite se Metki in Tini, ki bosta v tokratni oddaji praznično razpoloženi. Velika noč je pred vrati in čas je, da pripravita dekoracijo ter poskrbita za okusno in zdravo pojedino z domačega vrta. Seveda brez aromatičnega pehtrana in pikantnega hrena v tem času ne gre. Vrtičkarici nam bosta zaupali še, kako pridelati hren, da ga nikoli ne zmanjka ne za pojedine ne za domačo lekarno.
Metka in Tina pri pomladnem pospravljanju ugotovita, da sta ostali brez lovorja. Ker je lovor nepogrešljiv, se ponj odpravita na Primorsko. Tam obiščeta prijatelja Jano in Mateja, ki ju popeljeta v dišeč in zdravilen svet hidrolatov ter eteričnih olj. Tudi v kuhinji brez lovorja ne gre, zato z Janino pomočjo pripravita specialiteto – ribo z lovorjevim hidrolatom.
Vrtičkanje bo namenjeno nežni zelenjadnici, ki jo pridelujemo zaradi nežnih in okusnih listkov. Spoznali bomo vrtno lobodo ali francosko špinačo. Metka in Tina se odpravita k Mojci na Goriško, ki ju popelje po svoji zbirki host. Te skromne, a zato nič manj čudovite rastline, nas velikokrat rešujejo, ko smo v zagati, kaj posaditi na senčno in suho okrasno gredico. Za konec bosta pripravili še simpatično dekoracijo, ki »zavede« marsikaterega gobarja.
V tokratni oddaji vrtičkarici Metka in Tina občudujeta princeso med pomladnimi cvetlicami - čudovito narciso. Posvetili se bosta tudi pridelavi krompirja v posodah ter za vrtičkarje preizkusili krompirjev stolp, krompir bosta posadili v prazen kompostnik in večje lonce. Vas zanima, kateri način pridelave je najbolj uspešen? Pridružite se jima pri vrtičkanju!
Vrtičkarji radi poizkusijo kaj novega. Metko in Tino tako zelo navdihne kolesarjenje ob lokalnem potoku, da si kar na domačem balkonu pripravita mini vodni motiv. Na njunem vrtu pa vsako leto raste tudi zelje. Ta »požrešna« zelenjadnica skrbi za naše zdravje tako poleti kot tudi v hladnih mesecih, kar je povod, da se vrtičkarici odpravita na obisk v Prlekijo, kjer skupaj s prijateljico Anko odkrivata skrivnosti kisanja zelja.
Metka in Tina se bosta posvetili tradicionalni poljščini, ki jo danes le še redko najdemo na naši zemlji. Jo pa zato velikokrat držimo v rokah, ko pometamo okoli naših domov. Sirkovo metlo poznamo vsi, malo manj pa neverjetno rastlino, iz katere je narejena. Pridružite se vrtičkaricama in izvedeli boste vse o pridelavi sirka, spekli bosta tudi sirkov kruh ter na tradicionalen način izdelali sirkovo metlo.
Metka in Tina se tokrat odpravita na Primorsko, kjer bosta odkrivali skrivnosti lepote. Laški smilj je v zadnjih letih v kozmetiki postal sinonim za mladostno in zdravo kožo. Skupaj z Matejem in Jano nas bosta vrtičkarici popeljali skozi pridelavo in uporabo te zdravilne rastline, ki so jo zaradi videza poimenovali zlato sonce. Če nimate vrtička, boste za sproščanje in razvajanje vseh čutov dobili koristne predloge glede priprave dišečega kotička kar na balkonu.
Bazilika je ena izmed tistih dišavnic, ki jo najdemo na vsakem vrtičku, balkonu ali okenskih policah. V tokratni oddaji pa se Metka in Tina lotita pridelave bazilike na prav poseben način, saj bosta pripravili gredico iz slame. Posvetili se bosta tudi sobnim rastlinam, ki imajo dragoceno sposobnost – izboljšujejo namreč kakovost zraka v prostoru.
Vrtičkarici Metka in Tina se bosta tokrat posvetili eksotični rastlini, znani po plodovih, ki po izgledu spominjajo na mini lubenico. To je mehiška kumara – bujna plezalka, ki nas z obilnim pridelkom razveseljuje vse do pozne jeseni. Da bosta lažje dočakali prve mini plodove, pa se bosta posvetili še krasnim, dišečim, pisanim in užitnim cvetlicam. Spoznali bomo maslenice.
Metko in Tino bomo tokrat ujeli, kako se med vrtnimi opravili sproščata s pletenjem in načrtujeta ženski večer s prijateljicami, ki jih nameravata presenetiti s češnjevimi dobrotami. Poleg tega bosta iz ameriškega slamnika pripravili aromatičen sirup ter izdelali dišeče čarovnice, ki jih vrtičkarji uporabljajo za odganjanje zla in slabega pridelka.
Za volanom oddaje sedijo Iztok Krajnc, Matej Mihinjač in Anže Jereb. Rebeka Pevec vas bo vsak teden popeljala na nedeljski izlet. Vsi pravi »zeleni« vozniki pa se bodo lahko pomerili v natečaju Zeleni volan.
Oddaja v kateri se bosta predstavila priznana kuharja iz ZDA Lenny Russo in Cassie Parson. Tradicionalnim slovenskih jedem bosta dodajala ameriški značaj in s tem nekoliko predrugačila jedi, kot so prekmurska gibanica, žganci in žlikrofi, za katere Američani verjetno še nikoli niso slišali.
Gorazdova slaščičarna
Pogosta vprašanja Splošni pogoji Politika zasebnosti Cenik Poveži naprave Več o VOYO Preveri povezavo in naprave Vizualna opozorila Piškotki Kontakt PRO PLUS d.o.o.
2016© VOYO.si Vse pravice pridržane.